Így alakultak át Kisbér és környéke ingatlanpiaci árai a koronavírus alatt

/A kép illusztráció – Fotó:nol.hu/

Magyarország ingatlanpiacán még a koronavírus megjelenése előtt megindult az áremelkedés mérséklődése.

A tavalyi év végén figyelhettünk meg utoljára nagyobb léptékű drágulást, amikor a koronavírus még nem is mutatkozott. Idén pedig az árak nemcsak hogy kevésbé növekedtek, de el is kezdtek megtorpanni és beállni egy állandó szintre. Az ingatlannet.hu 2020-as első negyedévi elemzése alapján Kisbér is megfelel az országos tendenciának, hiszen a településen jelenleg a stagnálás van a porondon.

Az éves változás mértéke Kisbéren

Ha végig követjük a kisbéri házak átlagárainak alakulását egy teljes éven keresztül, akkor nem sok mozgolódást látunk. Tavaly áprilisban 100 ezer Ft/m²-ről indultak Kisbér házainak átlagárai, melyek 2020 áprilisára 130 ezer Ft/m²-re emelkedtek meg. Ha csak az idei évet vizsgáljuk, akkor ugyan még mindig némi drágulást látunk, de az árak egyre bátortalanabban lépkednek felfelé: a négy hónap alatt négyzetméterenként csupán 10 ezer Ft/m²-es a növekedés volt az átlagárakban.

Tatán a családi házak átlagárának változása idén kissé hullámzó volt, hol növekedett, hol csökkent. Áprilisban átlag 330 ezer Ft/m²-ért lehetett hozzájuk jutni.

Mór családi házai – Kisbérhez hasonlóan – még dráguló fázisban vannak, 2020. januári átlag négyzetéter áruk 250 ezer Ft/m², áprilisi átlagáruk 280 ezer Ft/m² volt. Oroszlányban viszont idén már csak stagnáltak az eladásra kínált házak átlagára, méghozzá 210 ezer Ft/m² körül.

Ingatlanpiaci árváltozások a Dunántúlon

Kisbérrel megegyezően Győrben és Székesfehérváron is egy árszínvonalon maradtak a családi házak átlagárai az idei évben. A két szomszédos megyeszékhely közül Győrben a házak négyzetméter ára átlag 340 ezer Ft/m² körül mutatkoztak, a székesfehérváriak pedig valamivel 370 ezer Ft/m² alatt és felett mozgolódtak. A stagnálók közé még Zalaegerszeg eladó házai is becsatlakozhattak, melyeknek 2020 első négy hónapjában az átlagára 220-230 ezer Ft/m² között volt.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy az árak tekintetében a hosszú éveken át tartó szárnyalást nem csak a koronavírus állította meg. Már a járvány megjelenése előtt, 2019-ben megkezdődött az áremelkedés mérséklődése, illetve a stagnálás, néhol pedig még az áresés is. Így ez a megtorpanás egy természetes folyamatnak köszönhető elsődlegesen, a koronavírus erre csak rátesz egy lapáttal. A közeljövőben így valószínűleg az árak csökkenésére lehet számítani.

Előnyben a ritkán lakott területek és a nyaralók

A koronavírus merőben megváltoztatta a fogyasztói szokásokat az ingatlanpiacon is. A járvány úgy rendezte át a hazai piacot, mint ahogyan azt korábban el se tudtuk volna képzelni. Megnőtt a kereslet a ritkán lakott területeken, míg csökkent a főváros belső kerületeiben. Azok, akik ingatlanvásárláson törik a fejüket, inkább a kertes házakat keresik a lakások helyett. Sőt, a nyaralókat is előnyben részesítik a befektetni vágyók. Korábban a hétvégi házak népszerűnek számítottak a magyar társadalomban, de ez az évek múltán kikopott, most pedig kezd újra divatba jönni. A trend különösen a kisgyermekes családokra vonatkozik.

Az Ingatlannet.hu portálunk számára készítette fenti elemzését – a szerk.

Írj Te először kommentet "Így alakultak át Kisbér és környéke ingatlanpiaci árai a koronavírus alatt"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*