32 tonna pontyot telepítenek megyénk vizeibe

Mintegy 4000 munkahely megvédését teszi lehetővé az az országos program, amelynek keretében csak Komárom-Esztergom megye vizeibe mintegy 32 tonna pontyot telepítenek –

  • mondta dr. Völner Pál kedden az esztergomi szénrakodónál, ahol a rendkívüli haltelepítési akció keretében négy tonna pontyot juttatott az Agrárminisztérium a MOHOSZ és a a Komárom Esztergom Megyei Horgász Egyesületek Szövetségének koordinálásával.

„A Kormány döntése alapján a magyar haltermelők segítése érdekében az Agrárminisztérium intervenciós felvásárlást végzett, amely a haltermelőknél felhalmozódott harmadik nyaras ponty készletet érinti. A felvásárlás támogatási keretösszege 800 millió forint” – ismertette a térség országgyűlési képviselője, az igazságügyi miniszter helyettese.

Dr. Völner Pál hozzátette, a döntés a halas ágazatban érintett dolgozók munkahelyének megtartásán túl a koronavírus járvány elmúltával szolgálja a szabadidős sporthorgászat, a horgász versenysport és a turizmus újraindítását, valamint a halfogyasztás élénkítését. A támogatott telepítések a kormány döntése alapján, az Agrárminisztérium felügyeletével, a MOHOSZ OHSZK szervezésében, koordinációjával és ellenőrzésével valósulnak meg.

Zoltai Dániel, a KEMHESZ elnöke elmondta, korában soha nem került sor ekkora mértékű telepítésre. A legtöbb állami vízen a telepítés mértéke a legtöbb esetben a korábbi teljes éves kihelyezését is meghaladja. A (MOHOSZ) által koordinált haltelepítés a hazai haltermelés és halgazdálkodás történetének eddigi legnagyobb logisztikai feladata.

Az országos akció keretében Komárom-Esztergom megye horgászvizeibe 18 különböző helyszínen kerülnek 2-2,5 kilós példányok, ezzel 14 egyesület 10 ezer tagja kap lehetőséget élménydús horgászatra. A 32 tonnás telepítés összértéke megközelíti a 21 millió forintot.

A munkában országosan 29 haltermelő és mintegy 80 szállítójármű vesz részt. Az összesen mintegy 1200 tonna ponty telepítése a következő hetekben több mint 350 horgászvízen és 400-nál több telepítési ponton valósul meg, a program várhatóan május közepén ér véget – tájékoztatott Farkas István.

Halgazdálkodási vízterület neve, megjelölése: Víz típusa: Alhaszonbérlő/halgazdálkodási hasznosító: Telepítés (kg)
Duna folyam 1770,3-1708 fkm az Ipoly torkolatától a komáromi vasúti hídig folyam KEMHESZ 21.956
Farkas-tavak, (Tatabánya) víztározó Tatabányai “Jó Szerencsét” HE 1.477
Által-ér (Az Öreg-tó öt kifolyási ágától a dunaalmási vashídig) patak, kisvízfolyás Tatai Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület 500
Esztergomi Kis-Dunaág hullámtéri holtág Vasas HE Esztergom 500
Préposti tó hullámtéri holtág Almásfüzitő Timföldgyár HE 500
Dubnik-tó- Szivattyús-tó bányató Aknamélyítők SHE 600
Kacsás-tó bányató Aknamélyítők SHE 500
XIV/A Aknai üllepítő víztározó Felsőgalla HE 500
Síkvölgyi zápor és pernyetározó bányató Síkvölgyi SHE 1038
Homoküzem Vértessomló III. bányató Vértes HE Vértessomló 510
Homoküzem Vértessomló II. bányató Vértes HE Vértessomló 500
Által-ér (13,2) a régi vashídtól a Duna torkolatáig patak, kisvízfolyás Dunaalmási Sporthorgász és Környezetvédő Egyesület 500
Égeres II. tó víztározó Égeresi SHE 500
Égeres I. tó víztározó Égeresi SHE 500
Munkáséri II. tó víztározó Munkáséri Horgász és Környezetvédő Egyesület 500
Munkáséri I. tó víztározó Munkáséri Horgász és Környezetvédő Egyesület 500
Dubnik-Salakos tó bányató Aknamélyítők SHE 500
Vértessomlói bányató bányató Somlói Bányász HE 500

 

Írj Te először kommentet "32 tonna pontyot telepítenek megyénk vizeibe"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*