Ítélet a Bakonysárkány és Aka közti halálos vadászbaleset ügyében

/Archív kép – fotó:police.hu/

“A vádlott és két vadásztársa, köztük a sértett 2017. november 24-én este párás, ködös időben vadászaton vettek részt Bakonysárkány és Aka között a Kecskepusztán lévő erdőben.

A vádlott és segítője az egyik vadászlesen, a sértett pedig a tőlük 650 méter távolságra lévő vadászlesen tartózkodott. A vádlott és segítője anélkül, hogy a vádlott erről vadásztársait tájékoztatta volna, cserkelő vadászatra indult, elhagyták a vadászlest úgy, hogy a vádlott fegyvere csőre töltött, felhúzott, tűzkész állapotban maradt.

Amikor ahhoz a vadászleshez értek, ahol a sértett tartózkodott, a vádlott megállt, a lőfegyverét a lőbotra helyezte, és ahogyan belenézett a fegyver hőkamerás távcsövébe, megbotlott, az ujja hozzáért a ravaszhoz és a fegyver elsült. A vádlott lövése a tőle 91 méter távolságra lévő vadászlesen tartózkodó sértettet találta el, aki a helyszínen életét vesztette.

A vádlott a vadászat során megszegte a vad védelméről, a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló törvény azon rendelkezését, mely szerint a töltött vadászlőfegyver a vállon vagy kézben tartva, a csőtorkolattal felfelé hordható, a vadászlőfegyvert csak a lövés előtt szabad tűzkész állapotba helyezni, valamint a vadászlőfegyvert magasleslétra használata előtt ki kell üríteni, a vadászat alkalmával a leshelyet vagy lőállást az előzetesen megbeszélt időpontig vagy a vadászat befejezésének jelzéséig nem szabad elhagyni.

A Komáromi Járásbíróságon 2019. december 4-én megtartott tárgyaláson a bíróság a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt 1 év fogházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a vadász foglalkozástól.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, a vádlott védője fellebbezett.”

A Tatabányai Törvényszék közleménye

Írj Te először kommentet "Ítélet a Bakonysárkány és Aka közti halálos vadászbaleset ügyében"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*