Összcsaládi kudarc, milliós bukó lehet a lakásfelújítás vége, ha nem figyelsz néhány egyszerű részletre

/A kép illusztráció – Fotó:PIxabay/

Az egyik legfontosabb szempont a legfeljebb 3 millió forintos lakásfelújítási támogatás kapcsán, hogy a megcélzott összeg megszerzéséhez rendben legyenek a felújítást érintő számlák.

Akár több millió forintot is elveszíthet az, aki – bár élni tud a lakásfelújítási támogatással – a folyósításhoz szükséges feltételeket nem megfelelően teljesíti – hívja fel a figyelmet közleményben a Bank360.

Emlékeztetnek: a 2021 januárjától igénybe vehető lakásfelújítási támogatás keretében a 25 év alatti gyermeket nevelők újíthatnak fel ingatlant úgy, hogy az állam a felújítási költségek 50 százalékáig, de legfeljebb 3 millió forintig támogatja a renoválást. A felújítási támogatás részleteit, és hogy jogosultak lehetünk-e a támogatásra, ezen az oldalon is ellenőrizhetjük.

Ahhoz, hogy megkapjuk a támogatást, nemcsak a támogatáshoz szükséges előzetes feltételeknek kell megfelelnünk, hanem a felújítás lebonyolításához szükséges dokumentációnak is rendben kell lennie, amelyet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani. A Bank360 szerint fontos, hogy a szükséges dokumentumok, mint például a számlák és vállalkozói szerződések beszerzése során alaposan és gondosan járjunk el.

Az egyik legnagyobb buktatója lehet a felújítási projektnek ugyanis, ha nem a támogatás előírásainak megfelelően számoljuk el az anyagköltséget és a munkadíjat. A támogatás folyósításának feltétele ugyanis, hogy szigorúan 50-50 százalékban számolhatók el ezek a tételek, ha pedig az egyik tétel kisebb összegű, az alapján kalkulálja a támogatást a Magyar Államkincstár.

Mivel a Bank360-hoz több megkeresés is érkezett a fenti szabályra vonatkozóan, néhány példán keresztül érdemes megvizsgálni, hogyan kell kalkulálni. A nem megfelelő számlák miatt ugyanis akár több millió forintot is elveszíthetünk a felújítási támogatásból, ami kifejezetten hátrányos lehet, ha a munkálatok finanszírozásához már az otthonfelújítási kölcsönt is felvettük.

1.Anyagköltség: 1 200 000 Ft  – Munkadíj: 0 Ft. Megszerezhető támogatás: 0 Ft

A Bank360-hoz több megkeresés is érkezett január óta azzal kapcsolatban, hogy jár-e a támogatás úgy, ha az igénylő csak anyagköltséget fedezne belőle, a munkát viszont maga végezné el.

Egy példával szemléltetve: a család megvenné a fürdőszoba felújításához szükséges elemeket, például csempét, festéket, burkolatot és nyílászárókat 1 200 000 forintért, de nem keresnek szakembert, hanem a család egy barátjával, házilag végeztetnék el a felújítást.

A család ebben az esetben hiába kalkulálna 600 000 forintos állami támogatással – azaz a felújítási költségek 50 százalékával – a számlákat nem fogják tudni elszámolni. Az anyagköltség mellé ugyanis nem tudnak majd felmutatni vállalkozói szerződéssel igazolt munkadíjat, ennek hiányában pedig az anyagköltségek – az 50-50 százalékos szabály miatt – nem számolhatóak el.

Nem lehetséges továbbá úgy sem élni a támogatással, hogy a munkálatokat családon belül végeztetnénk el, akár számlával igazolva, hisz a szabályok alapján nem dolgoztathatunk közeli hozzátartozóval.

Szintén elveszítjük a támogatást, ha a fordított helyzet következik be, tehát például rendelkezünk a felújításhoz szükséges építőanyaggal, és a szakember munkadíját szeretnénk fedezni a támogatásból. Ebben az esetben sem fogjuk tudni érvényesíteni a munkadíjra vonatkozó számla tartalmát a támogatáshoz – megint csak az 50-50 százalékos szabály miatt.

2. Anyagköltség: 3 000 000 Ft – Munkadíj: 900 000 Ft. Megszerezhető támogatás: 1 800 000 Ft

Tegyük fel, hogy a család egy kerti pavilon felépítését szeretné finanszírozni a támogatás segítségével grillezéshez, kisebb családi összejövetelekhez: a projekt támogatható, a megvásárolandó anyagok költsége 3 000 000 forint, a kivitelező pedig 900 000 forintért végezné el a munkát. A család úgy számol, hogy a felújítási támogatás a költségek felét tenné ki, tehát 1 950 000 forintot kapnának vissza.

A való életben azonban csalódni fognak: az 50-50 százalékos anyagköltség – munkadíj megoszlás ugyanis ebben az esetben sem teljesülne, így a folyósító a kisebb összértékű tételt, a munkadíjat veszik alapul: 900 000 forint lesz elszámolható anyagköltségből is, tehát összesen 1,8 millió forint támogatást kaphat a család.

3.Anyagköltség: 4 000 000 Ft – Munkadíj: 3 000 000 Ft. Megszerezhető támogatás: 3 000 000 Ft

Nézzünk egy másik típusú problémát: egy család a teljes fűtésrendszert korszerűsítené az otthonán, ehhez az anyagköltség 4 millió forint, a munkadíj pedig  3 millió forint lenne. Előzetesen összesen 7 000 000 forintos kiadásra számolnak 50 százalékos visszatérítést, tehát 3,5 millió forintra számítanak.

Ők szintén csalódni fognak: a támogatás összege ugyanis legfeljebb 3 000 000 forint lehet, így – bár a projekt természetesen lehet összesen több mint 6 millió forint – ennél nagyobb állami támogatás nem kapható rá.

Ezek a legfontosabbak

Ha a maximális összeget, 3 millió forintot szeretnénk felvenni, egy egyszerű szabályt mindenképpen követni kell: legalább 6 millió forint legyen a felújítás teljes költsége és a munkadíj és az anyagköltség is érje el legalább a  1,5 – 1,5 millió forintot. Ha megfelelünk az egyéb szabályoknak, akkor 3 millió forint lesz a folyósítható állami támogatás.

Amennyiben viszont a 6 milliós felújítás anyagköltsége vagy munkadíja külön-külön nem éri el a másfél millió forintot, akkor biztosan nem kaphatjuk meg a maximális állami támogatást.

Ebben az esetben, a 1,5 millió forint alatti részösszeget kell venni, és azt kell megduplázni.

Mire kell még figyelni a számlánál?

Természetesen a díj nagysága csak egy tényező. A számla befogadhatósága más feltételeken is múlik, melyek közül fontos észben tartani, hogy:

  • csak 2021. január 1. után kiállított számlát adhatunk le,
  • nem mindegy, hogy milyen vállalkozó állítja ki a számlát: arról már írtunk, hogy a vállalkozó nem lehet közeli hozzátartozó, de a felújítást végző gazdasági társaságban sem lehet tag, tulajdonos vagy alkalmazott sem az igénylő, sem közeli hozzátartozója,
  • külföldi számla sem fogadható el, csak ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal,
  • 5 százalékos áfát tartalmazó számla nem fogadható el,
  • olyan számla sem fogadható el, amelyet csok kapcsán már felhasználtunk.

Fentiekről a Bank360 Kommunikáció tájékoztatott bennünket

Írj Te először kommentet "Összcsaládi kudarc, milliós bukó lehet a lakásfelújítás vége, ha nem figyelsz néhány egyszerű részletre"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*