“Piackutatás – műszaki fejlesztés – versenyképesség” – Kisbérről írta az újság…

/A képen Fentről lefelé: Szepesi István, Pirik Imre és Tóth Mihály. Jobbra: a kisbéri 14-es  ABC-ben az ÉPSZÖV huzalkocsijait és -kosarait használják a bevásárlók.  (Fotó: Fodor)  – forrás:library.hungaricana.hu, Dolgozók Lapja/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről. Alább az 1980-as évekből olvashat egy cikket.

Ez a három törekvés jellemzi a Kisbéri Építő- és Szolgáltató Szövetkezet tevékenységét éppen tíz esztendeje, de az utóbbi két-három évben mindenképpen.

Fennállása óta a legmagasabb eredményeket érte el a kollektíva erről számolt be Szepesi István elnök a vezetőség nevében a napokban tartott évzáró közgyűlésen.

Tavaly az árbevétel 156 millió, a nyereség 22 millió, az export 9 millió forint volt, valamennyi több mint a tervezett. Három villám- interjúval szeretnénk érzékeltetni, milyen is ez a szövetkezet, milyen példát mutat a térségben, s hogyan értékelik a megye 19 szövetkezete közötti „helyfoglalását”.

Szepesi István elnök:

Számunkra létkérdés a fejlesztés. Most a legfontosabb, hogy sikerüljön a lizing-szerződés a nyugatnémet BARATEX-céggel. A szerződés értéke húszmillió forint, a gépsor a negyedik negyedévben állna termelésibe. öt év múlva a gépsor a szövetkezet tulajdonába megy át. A gép értékének két és félszeresét sárolja vissza a nyugatnémet cég az öt év alatt, természetesen az előállított termékből. Ez a hegesztő gépsor nagy előrelépés lesz, jobb műszaki feltételeket teremt, és jobban biztosítja ezáltal a minőséget. Terveink között szerepel egy felületkezelő megépítése is, ez a 7. ötéves terv feladata. Felújítjuk a szolgáltatóházat, melyhez jelentős összeget biztosít a saját erő mellé az OKISZ is, vissza nem térítendő hitel formájában.

Pirik Imre, a nagyközségi pártbizottság első titkára:

Mindannyian örömmel hallottuk, hogy milyen szép eredményeket ért el a szövetkezet. Persze, számunkra nem volt meglepetés, hiszen figyelemmel kíséri a pártbizottság a térségben folyó gazdasági munkát. Ha valamennyi 16 községben lévő gazdasági egység felzárkózna az építőszövetkezet eredményeihez, csökkenne a gondunk Kisbéren és környékén.

Tóth Mihály, a KISZÖV elnöke:

A KISZÖV elnöksége év közben is megtárgyalta a kisbéri építőszövetkezetben folyó munkát, s úgy ítélte meg, hogy a megye egyik legdinamikusabban fejlődő szövetkezete. Nemcsak mennyiségi, hanem alapvetően minőségi a fejlődés, s ez azért van, mert a szövetkezetei az igényesség, a mindig többre rekvés jellemzi.

—ádám—”

Forrás:library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1985. március 6.

A fenti kép teljes egészében

Írj Te először kommentet "“Piackutatás – műszaki fejlesztés – versenyképesség” – Kisbérről írta az újság…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*