“Korszerű a gyógyítás…” – Kisbérről és környékéről írták az 1970-es években

/Batthyány-kastély – Forrás:wikimedia, fotó:Globetrotter19/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1970-es évekből olvashat egy cikket:

Korszerű a gyógyítás a komáromi járásban

Bevált a gondozásos rendszer Több segítséget a védőnőknek

Az egészségügyi dolgozók munkájáról elismeréssel nyilatkozott tegnapi ülésén a komáromi járási tanács. A rásnak “mintegy 70 000 lakosa van, s csaknem 95 000-en jelentek meg orvosi rendelőben ez év első negyedében.

Ezt az óriási forgalmat elsősorban a 21 körzeti orvos látta el. lenne foglalt állást a járási tanács —, ha az eddiginél megalapozottabb szakmai megállapítások előznék meg a betegek szakorvosi beutalását.

Kisbér és Komárom körzetében néha romszor annyi a beküldöttek  száma, mint a távolabbi vidékeken lakók közül. Nem mindig a fokozott igényesség indokolja a többletet.

A járási tanács egészségügyi csoportja ezért a jövőben fokozott gondot fordít arra, hogy a szakrendelésekre szóló beutalások lehetőleg minden esetben a szükségnek megfelelően történjenek.

Az utóbbi évek tapasztalataiból joggal arra lehet következtetni, hogy a lakosság elégedett a körzeti orvosok gyógyító tevékenységével.

Nagyban hozzájárult ehhez a gondozásos rendszer kiterjesztése. Megmutatkozik ez a többi között a 60 éven felüliek ellátásában. Ez is közrejátszik abban, hogy a járás területén számos idős ember végez ma is aktív munkát.

A további tennivalók közé sorolta a járási tanács a jelenleg még üres császári körzet mielőbbi betöltését. A közelebbi tervek között szerepel központi ügyelet szervezése Komáromban. Későbbi időpontban Kisbéren is létesítenek majd hasonló szolgálatot. A megoldás a jármű beszerzésétől, gépkocsi és asszisztens alkalmazásának lehetőségétől függ.

A járási tanács külön elismeréssel emlékezett meg az orvosok munkájához nélkülözhetetlen kiegészítést nyújtó egészségügyi dolgozók szorgalmáról.

Az ő tevékenységük egyik eredménye, hogy a rásban a csecsemőhalandóság kedvezőbben alakult az országos átlagnál.

Nehézséget okoz a járásban a védőnők hiánya. Ennek oka elsősorban az, hogy nem tudnak elegendő lakást adni a számukra. Nehézséget okoz a közlekedési eszközök hiánya. Egy-egy védőnőnek sokat segítene, ha kerékpárt kapna. Ezzel a lehetőséggel azonban eddig nem éltek, pedig megkaphatnák a kerékpárt.

A járási tanács úgy határozott, hogy az egészségügyi ellátás fejlesztése érdekében megosztják a súri, az ácsteszéri és a csatkai körzeteket. A végrehajtó bizottság kötelességévé tették, hogy teremtse meg a szükséges feltételeket.

A tennivalók közé sorolták a védőnők létszámában mutatkozó hiány megszüntetését. Intézkednek, hogy a lehetőségekhez mérten lakáshoz juttassanak védőnőket. A továbbiakban arra törekszenek hogy a beiskolázás irányításával az eddiginél többen lasszák est a hivatást.”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1969. augusztus (24. évfolyam, 176-201. szám)  / 1969-08-01 / 176. szám

 

(Kiemelések tőlem – a szerkesztő!)

Írj Te először kommentet "“Korszerű a gyógyítás…” – Kisbérről és környékéről írták az 1970-es években"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*