Kisbérről indult – a város díszpolgára, Prof. Dr. Dzsinich Csaba

/Fotó:kisber.hu, 2018., díszpolgárrá avatás/

Néhány alkalommal olyan Kisbéren született, vagy ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért, esetleg valami jelentőset alkottak itt.

Prof. Dr. Dzsinich Csaba (Kisbér, 1942.) orvos professzor, kandidátus, érsebész

“Dr. Dzsinich Csabát 2018-ban Kisbér város Díszpolgárává avatta a Képviselő-testület.

Dr. Dzsinich Csaba életrajza:

Tanulmányai: 1960-ban kitűnő érettségi vizsgát tett a Kisbéri Táncsics Mihály Gimnáziumban.

1961-ben felvételt nyert a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karára. Tanulmányai során két alkalommal rektori pályadíjat nyert sebészet tárgykörből.

1967-ben summa cum laude végezte egyetemi tanulmányait és elnyerte az MTA 2 éves kutatási ösztöndíját.

1969-ig az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató Intézetben morfologiai elektronmikroszkópos kutatásokban vett részt .

1969-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem IV. Sebészeti Klinikájára került és 1972-ben kitűnő eredménnyel általános sebészeti szakvizsgát tett.

Érdeklődése az érsebészet felé fordult. Felsőfokú német nyelvvizsgával pályázott , és elnyerte az Alexander von Humboldt Alapítvány ösztöndíját-második magyar sebészként Kulka professzor után.

1975-76-ban Mintegy másfél évig a Müncheni Egyetem Sebészeti Klinikáján Heberer és Becker professzorok mellett fejlesztette tovább érsebészeti ismereteit.

Tudományos tevékenységei :

1976-ban Heberer professzor érsebész szakorvossá nyilvánította. Hazatérése után a modern érsebészet számos módszerét honosította meg az időközben Ér- és Szívsebészeti Klinikává alakult anyaintézetében.

1976-tól az Intézet tanulmányi felelőse. 1978-ban érsebészeti osztály vezetésével bízták meg. 1980-ban az érsebészeti szakvizsga hazai bevezetése alkalmával az elsők között tett szakvizsgát jeles eredménnyel.

1980 óta végzi a szakvizsga jelöltek felkészítését a postgradualis képzés felelőseként. 1981-ben klinikai adjunktusi kinevezést kapott. 1984-ben védte meg kandidatusi téziseit ” A renovascularis hypertonia sebészi kezelése ” címmel. 1989-ben docenssé, majd 1995-ben egyetemi tanárrá nevezték ki.

1997 óta a Semmelweis Egyetem habilitalt tanára. 1990-1991-ben 16 hónapig a Mayo Klinikán folytatott kutatómunkát a gerincvelői ischaemia megelőzése tárgykörben.

Kutatásait 1998-2000 között az OTKA támogatásával itthon folytatta.

Érsebészeti tevékenysége felöleli az érsebészet teljes spectrumát, több mint 11 000 műtétet végzett . 1996-2000 között Széchenyi ösztöndíjas. 2002 tavaszán munkáját a kormány Batthyányi -Strattman díjjal honorálta. 1980 óta 28 nemzetközi symposiumot szervezett.

Kiépítette a német , osztrák és amerikai kapcsolatot. 4 európai kongresszus szervezése fűződik nevéhez. 1989-93 között a Magyar Angiologiai Társaság főtitkára, majd annak 1993 és 97 között elnöke volt. 1996- 2000 között az Európai Szív-és Érsebész társaság alelnöke, majd 2000 -ben annak elnökévé választották.

Az European Board of Vascular Surgery tagja. 2001-ben az International Vascular Workshop elnöke. Az International Union of Angiology érsebész sectiojának vezetőségi tagja. Tiszteletbeli illetve levelező tagja a német, az osztrák, horvát, szlovák , szerb és a román szakmai társaságoknak.

1997-ben alapító tagja a Central European Vascular Forumnak. Tiszteletbeli illetve visiting professzora volt a Mayo klinikának , az Amerikai Fegyveres Erők Orvosegyetemének, az Észak Carolinai , Washington Állami a Padovai, Ferrarai , Bari-i, Belgradi, Prágai , Zágrábi és Milanoi és Párizsi Egyetemeknek.

2002-ben Helsinkiben ő tartotta a Leriche memorial lecture-t az Európai Szív és Érsebészeti társaság kongresszusán. 2003-ban Soltész Lajos, 2005-ben Balassa János emlékéremmel tüntették ki. 2005-ben szerzőtársaival Markusovszky díjat kapott. 2005-ben elnyerte a Hemingway Alapítvány díját.

Vezetőségi tagja a Magyar Sebész Társaságnak , a Magyar Angiologiai és Érsebész Társaságnak, A Magyar Hypertonia és Nephrologiai Társaság vezetőségének, valamint a Sebész Kollégiumnak.

Hazai lapok szerkesztőbizottsági tagságán túl 12 évig az European Journal of Vascular and Endovascular Surgery szerkesztőbizottsági tagja , jelenleg peer-je. A Journal of International Angiology regionalis szerkesztője. Szerkesztőségi tagja a magyar és szlovák érsebészeti folyóiratnak.”

Forrás:kisber.hu

Írj Te először kommentet "Kisbérről indult – a város díszpolgára, Prof. Dr. Dzsinich Csaba"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*