A török időkben felégették, az új Bársonyos délebbre épült fel…

/A kép illusztráció – Magyar lovasok.   Forrás:wikipedia, fotó: Derzsi Elekes Andor /

Kisbér és környéke régmúltjával már több alkalommal foglalkoztunk. Nem véletlenül, hisz gazdag emlékekben, eseményekben, régen volt, illetve ma is meglévő műemlékekben egyaránt.   Most Bársonyossal foglalkozunk:

“…Neve magyar eredetű. Egyes vélemények szerint 1052-ben II. Henrik visszavonuló csapatait pihenés közben magyar lovasok zavarták meg.

Menekülésük oly gyors volt, hogy a császár otthagyta bársonyos hintószékét. Mások valamely növény nevét vélik a szó jelentése mögött. Ezt megerősíti az, hogy az országban másutt is találkozunk a Bársonyos helynévvel.

Pesty Frigyes egy Bársonyos nevű hegyet sejt az elnevezés mögött.

Okleveles említése 1221: Barsunus; 1229: Barsun; 1488: Barsonos.

1229-ben Uros pannonhalmi apát kérésére II. András megerősíti az apátságot birtokában. 1488-ban a királynak is voltak jobbágyai itt.

A török időkben felégették, 1536 után lakatlanná vált. Két évszázad multán a főapátság mezőőrsi szőlősgazdákat, majd 1733-tól zömében a Nyitra megyei Sasvárról szlovákokat telepített a faluba.

Az új Bársonyos nem a régi helyén épült fel, ahol egy 1755-ben készült térkép még jelzi az 1650-ben emelt régi templomot, hanem attól kissé délebbre.

Homokos a talaja, így elsősorban a szőlőtermelésből éltek az idetelepültek…”

forrás:library.hungaricana.hu, Komárom-Esztergom megye településtörténeti kalauza

Írj Te először kommentet "A török időkben felégették, az új Bársonyos délebbre épült fel…"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*