Kisbér környéki látnivalók, nevezetességek: Győr-Pér repülőtér

(Pér, repülőtér, a Private Wings légitársaság Beechcraft 1900D típusú, D-COCA lajstromszámú gépe, forrás:wikipedia – fotó:Pintye Dávid)

A Győr–Pér repülőtér Magyarország öt nemzetközi repülőterének egyike. A 81-es főút mentén, Győr központjától Székesfehérvár irányába mintegy 15 kilométer távolságra található Pér község közigazgatási területén.

Megközelítése

A repülőtér a 81-es főútvonalról aszfaltozott bekötőúton érhető el. A repülőtérre vezető utat Pér községen belül táblák jelzik. A Győr–Pér repülőtér Győrből, valamint Székesfehérvárról menetrend szerinti közlekedő autóbuszjárattal is elérhető, a buszok Péren a repülőtéri bekötőút közelében állnak meg. A repülőteret használó utasok részére előzetes egyeztetés szerint a repülőtér közúti transzfert tud szervezni.

Kép forrása:wikipedia – fotó:Pintye Dávid

Története

A korábban füves repülőtér fejlesztési munkálatai 2000-ben kezdődtek el a Phare CBC programból nyert és az Audi Hungaria Motor Kft. által biztosított pénzügyi források felhasználásával.

A szilárd burkolatú futópálya, az új forgalmi előtér és egyéb kapcsolódó létesítmények üzembe helyezése 2003-ban történt meg. A beruházások eredményeképpen a fejlesztést végző gazdasági társaság befektetett eszközértéke 1 milliárd forint fölé emelkedett. A továbbfejlesztett repülőtér 2003 júniusában fogadta az első nemzetközi járatot. A repülőtér igazi jelentősége a régió fejlődésére gyakorolt hatásában mérhető.

Jelenleg a repülőteret a Győr–Pér Repülőtér Kft üzemelteti.

A győri Audi gyár rendszeresen használja a repülőteret, a vállalat megbízásából a Private Wings légitársaság napi vállalati járatokat tart fenn Pér és a németországi Ingolstadt között. A gépek munkanapokon közlekednek Győr-Pér és Ingolstadt-Manching között heti harminc járattal, évi 30 000 utassal, a 600 km-es út 1 óra 10 perc időtartamú. A manchingi repülőtérről átszállással elérhető a nagyobb telephelyek többsége, például a braunschweigi repülőtér közelében fekvő wolfsburgi, salzgitteri gyártelepek, vagy akár az emdeni, vagy poznańi gyáregységek is.

A nyári időszakban a repülőtérről a montenegrói Tivatba indultak turista charter járatok. Péren jelentős mértékű az üzleti charter és a regionális teherszállító repülések száma, melyekkel a repülőtér nem csak a Nyugat-Dunántúli régiót, de Bécset, Budapestet és Pozsonyt is kiszolgálja.

2013-ban a korábban 1450 méter hosszú kifutópályát 2030 méteresre hosszabbították, így a reptér alkalmassá vált a diszkont légitársaságok körében népszerű Airbus A320-as és Boeing 737-es típusú repülőgépek fogadására is. Ezzel egyidőben a tulajdonosi szerkezet is átalakult, – a legnagyobb, 48%-os tulajdonrészt az Audi Hungária Zrt. birtokolja, Győr városa 40%, míg a magyar állam 12% felett rendelkezik.

A repülőteret elsősorban a közeli Audi-gyár használja, ami dolgozói számára közvetlen vállalati járatot tart fenn a cég ingolstadti központjával a Private Wings légitársaság üzemeltetésében.

2014 nyarán a Wizz Air tárgyalásokba kezdett a reptérrel esetleges menetrend szerinti járatok elindításáról, de megállapodás nem született.

A reptérről sem 2014-ben, sem azóta nem indult menetrend szerinti járat.

forrás:wikipedia

 

Adatok
Elhelyezkedés Pér

 Magyarország

Megnyitás 1975
Üzemeltetõ Gyõr–Pér Repülõtér Kft
Utasforgalom 33 817 (2014)
Gépmozgás 4 870 (2014)
Futópályák
Irány Hosszúság Burkolat
12/30 2030 m beton
Elhelyezkedése

Gyõr–Pér repülõtér (Gyõr-Moson-Sopron megye)

Gyõr–Pér repülõtér
Gyõr–Pér repülõtér
Pozíció Gyõr-Moson-Sopron megye térképén
é. sz. 47° 37′ 28″, k. h. 17° 48′ 49″

 

 forrás:wikipedia

Írj Te először kommentet "Kisbér környéki látnivalók, nevezetességek: Győr-Pér repülőtér"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*