Ő is Kisbérről indult… – Korda Dezső

Néhány alkalommal olyan Kisbéren született, vagy ide származott, esetleg életének egy szakaszát itt töltő emberekkel foglalkozunk akik sokat tettek a városért, valami jelentőset alkottak itt:

Korda Dezső (Kisbér1864január 8. – Zürich1919április 1.) mérnök, az első elektromos autó és a forgókondenzátor konstruktőre.

Munkássága

Egyetemi tanulmányait 1885ben Budapesten végezte.

Franciaországban és Svájcban működött: egyik alapítója a Societé Electro-Chimie de Basel és igazgatója a Société de Fives-Lilles villamossági gyárnak.

A zürichi egyetemen magántanári képesítést nyert.

Fő működési területe a híradástechnika, a nagyfrekvenciájú technika és a fémkohászat volt.

Úttörő eredményeket ért el az elektroötvözetek (pl. ferroszilícium) előállítása terén, ő szerkesztette az első elektromos automobilt.

1893december 13-án Németországban szabadalmat kapott a forgókondenzátorra (72447 számon), így őt tekinthetjük ezen fontos elektrotechnikai alkatrész feltalálójának.

Duna-szabályozási terveket készített és matematikai tanulmányokkal is foglalkozott.

Főbb szakmunkái

Magasfeszültségű erőtér létesítése villamos kondenzátorokkal

Fényelőállítás szapora váltakozású áramokkal

Indukció közvetítésével működő kondenzátor

Multiplication de la fréquence des courants alternatifs

 forrás:wikipedia

1 komment a "Ő is Kisbérről indult… – Korda Dezső"

  1. Isabelle KORDA | 2020.09.04. på 09:20 | Válasz

    (Automatikus fordítás.)
    Hello, írok neked Franciaországból. Korda Dezso (Désiré) nagyapám apja volt. Van róla fotó vagy információ Kisber családjáról? Franciaországban 21 ember a Korda Dezső közvetlen leszármazottja. A francia ma nem ismeri őt, és nagyon kevés információnk van róla. Köszönöm az információkat, amelyeket elhoztok nekem.
    Üdvözlettel:
    Korda Isabelle

    Bonjour, je vous écris de France. Dezso (Désiré) Korda était le père de mon grand-père. Auriez-vous des photos de lui ou des informations sur sa famille à Kisber ? En France 21 personnes sont les descendants directs de Dezso Korda. Les Français ne le connaissent pas aujourd’hui et nous avons très peu d’informations à propos de lui. Je vous remercie des informations que vous m’apporterez.
    Cordialement,
    Isabelle Korda

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*