Kisbéri múltidéző – “Gimnazisták a kórházban” 2. rész

/Fotó:kastelyok.com/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1960-as évekből olvashat egy cikket (2. rész):

Az első részt ugyanebben a rovatban olvashatják (“Színes”)!!

Gimnazisták a kórházban

“…A MEGELŐZÖTT RENDELKEZÉS

Ez két évvel ezelőtt történt. Azóta a kisbéri gimnázium két tanfolyamának leány tanulói hétről hétre öt-öt órát töltenek a kórházban. A fehérköpenyes gimnazisták szeretettel és hozzáértéssel végzik feladataikat. Reggelit osztanak, ágyat hoznak rendbe, beteget mosdatnak, vérnyomásméréshez is értenek. Megállják a helyüket a laboratóriumban és a fizikoterápiai rendelőben is.

A leányok igyekezete mellett, az újítás sikeréhez hozzájárult a kórház dolgozóinak lelkesedése, támogatása. A gimnazisták képzése ugyanis jelentős többletmunkával jár. Minden egyes növendéket időről időre ugyanúgy mint a hivatásos ápolónőket orvosi vizsgálatnak vetik alá. Az oktatás teljes menetét beleértve az elméleti előadások anyagát az orvosoknak kellett összeállítaniok. Szívesen tették, mert úgy érezték, hogy ezzel a nép- egészségügy javításához rulnak hozzá, öröm hallgatni milyen tájékozottak a leányok az orvostudomány történetében, s mennyire ismerik az anatómia, a biokémia, a pharmakologia alapelemeit.

A kisbéri kezdeményezés különleges értékű, mert helyes elismeréssel és szervezőkészséggel megelőzték a Művelődésügyi Minisztérium ez év szeptemberében kiadott rendelkezését. Az új előírás felhívta a középiskolák figyelmét, ahol lehetséges illesszék be az egészségügyet az 5+1-es oktatásba.

Az önként adódó erkölcsi elismerés mellett, a rendelkezés anyagi könnyebbségeket is jelent a bátor úttörőknek. Eddig ugyanis az egészségügyi oktatással járó lön kiadásokat például a fehér köpeny vásárlását maguk a növendékek fedezték. A jövőben a hasonló, beszerzéseket a Vöröskereszt segítségével oldják meg.

A KÉT ESZTENDŐ TAPASZTALATAI

Valószínű, hogy több zépiskolában szívesen fogadják a Művelődésügyi Minisztérium rendelkezését. S ezek az intézetek már könnyebb helyzetben lesznek, ha felhasználják a kisbéri gimnázium és kórház tapasztalatait Említsünk meg néhányat A növendékek a tanultakat jól hasznosították a mindennapi életben. Egy kerékteleki kislány például a faluban történt baleset alkalmával szakszerűen ellátott egy lábtörést. Az oktatásban résztvevő fiatalok a családban, az egészségügyi szabályok alkalmazásának propagandistájává váltak. A lányok megértették, nemcsak az orvosi hivatás jelenti az egészségügyi pályát, így többen jelentkeztek asszisztensnőnek, védőnőnek, ápolónőnek.

Biztos, hogy a kisbéri kórház és a gimnázium minden dolgozója készséggel adja át tapasztalatait bármelyik intézmények, ahol be akarják vezetni az 5+1 új válfaját, vagy más módon kísérlik meg a magasabbfokú közegészség- ügyi ismeretek terjesztését.

A kétéves tapasztalat alapján azt javasolják a kisbériek orvosok és pedagógusok —, hogy annak a középiskolai tanulónak, aki az 5+1-es oktatás négy esztendeje után megkapja önkéntes ápolónői oklevelét, ha egészségügyi pályára lép, ismerjék el végzettségét. S így vidített tanfolyam elvégzése után asszisztensnő, ápolónő lehessen. Célravezető lenne, ha az irányító egészségügyi és oktatási szervek hasznosítanák a kisbéri kórház és gimnázium két év alatt szerzett tapasztalatait.

Berde Mihály

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1966. szeptember (21. évfolyam, 206-231. szám)   / 1966-09-28 / 229. szám

Írj Te először kommentet "Kisbéri múltidéző – “Gimnazisták a kórházban” 2. rész"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*