“Hétköznapok a Bakony kapujában, Kisbéren” – 2. rész: “32 ágyas egészségügyi intézményünk..”

/Fotó:kastelyok.com/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1980-as évek elejéről olvashat egy cikket (2. rész):

(A cikk előző részét ugyanebben a rovatban – “Abszolút Kisbér”   “Anno” – találja –  a szerk.)

“…Komárom megye tájain

Hétköznapok a Bakony kapujában, Kisbéren

Kisbéren egvre inkább kialakulóban van a munkásosztály, amelynek talán furcsának tűnhet amit mondok, de alapítói a hajdani gépállomás dolgozói voltak. A gépesítés egyre több mezőgazdasági munkást szabadított fel a földműves munka alól, s mivel szorítóvá vált a foglalkoztatásuk, s iparosok is voltak bőven, ezért került sor Kisbér legnagyobb ipari üzemének. a Gamma kisbéri gyáregységének a telepítésere. s ma már jelentős a munkáslétszáma is, no, meg az iparitanuló-képzése is. — így vall „Sallai László, egykori gammás, aki ma a téglagyár 31 éves párttitkára.

A kezdetben 150 fős „kis” Gamma ma már 662 főt foglalkoztató valódi ipari üzem. Az Építő Szolgáltató Ipari Szövetkezet 284 dolgozója lépett talán a legnagyobbat a valódi ipari nagyüzem útján. Modern gépeket állítottak üzembe, alapos profiltisztítást hajtottak végre, s négy területen végeznek elismerésre méltó munkát. A Labor MIM-mel kötött együttműködési szerződés alapján végzik egyik termékcsoportban a jövedelmező munkát,, dolgoznak egy konténercsalád kialakításán a kereskedelem számára, s audiovizuális oktatóterem komplett előállításán fáradoznak. Mostanában volt a gimnáziumban ez utóbbiból egy kiállítás, s a Művelődési Minisztérium igen érdeklődik e termékük iránt. Negyedik, nem elhanyagolható munkaterületük megmaradt a kezdeti időből: sokféle szolgáltatást végeznek a lakosság számára, Jó piackutatás, gyors és rugalmas tervezés, szervezés, termékkialakítás — ez jellemző a szövetkezetre. Dolgozói lényegében ipari munkások az ezt a réteget jellemző valamennyi sajátossággal.

Béri Balog Ádám is kisbéri — vallják büszkén az itt lakók. S úgy tartja a néphit, hogy itt szökkent először virágba a XVIII. század elején egy Henri nevű francia ültetvényes fantáziájából az első magyar dohány- palánta. 1961-ben aztán egy másik adat azt mondja, hogy 20 autó volt már akkor a község dolgozóinak tulajdonában. Elsőként Deák Lórincz, a “Virágzó Tsz” sertésgondozója fizetett be egy Skodára. (Adatok: Abel—Benamy: Egy kísértet-térkép nyomában című könyvéből.)

Jelenleg 500 autó van a községben. Ház is szépecskén — folytatja Magdalics Gyula, a ma krónikáját. — 1627 lakás volt nyilvántartva 1980-ban. Évente 30-40 családi ház épül. Egy részéhez a tanács biztosít telket, más részük az öreg házak helyén magasodik. Már csak 21 telek van. de ezek nem nagyon kelnek el, rossz a fekvésük. Kisbér lassan teljesen kiépül, s aki erre jár, láthatja, ezek a családi házak elmennének bármely nagyvárosban, vagy üdülőkörzetben.

— A két nagy gazdasági egység — a Gamma és az Építő ISZ — anyagilag sokat segít a községnek, az oktatási intézményeknek. De segít a többi gazdasági egység is, és így a társadalmi munka értéke a lakossági közreműködéssel együtt az V. ötéves tervben 20.3 millió forintot lett ki. Nélkülük nem tudnánk megoldani sok községpolitikai feladatot, tatarozást, felújítás. Hogy mást ne mondjak, a gammások főznek az óvodásoknak. Az Építőipari Szövetkezet társadalmi munkában generálkivitelezői munkát vállal. Segít a téglagyár, téglát ad. Az állami gazdaság szakipari munkát, útjavítást vállal, az az ÁFÉSZ járdát épít, az erdészet, a tsz-ek, a keményítőgyár, óvodát iskolát tataroznak, utat javítanak és lehetne meg sorolni a szerteágazó sokirányú segítséget. 760 általános iskolásunk számára szűkös a meglévő hely, ezért a VI. ötéves tervben felépítünk egy, 16 tantermes új iskolát. Van egy gimnázium a nagyközségben. szakmunkásképző és zeneiskola is működik.

A közelmúltban elterjedt egy olyan vélemény, hogy hamarosan megszűnik a kórház. Hát erről egyelőre szó sincs. A 32 ágyas egészségügyi intézményünkre nagy szüksége van a községnek, és a bakonyi térségnek. Ugyanannyira nem igaz a szóbeszéd, hogy a VI. ötéves tervben sor kerül a kórház felújítására. Sok-sok tervünk van, s ha elmondom. hogy az előző ötéves tervben a nagyközségi közös tanács összesen 119 millió forintból gazdálkodott, a hatodik tervciklusban viszont 179 millió forint áll rendelkezésre. S ebből a már említettek mellett építünk 32 célcsoportos lakást, kétcsoportos óvodabővítést hajtunk végre, létrehozunk egy gyermekkörzeti rendelőt, már folyik a felújítása a szociális otthonnak, e tervünkben szerepel egy bölcsőde az első Kisbéren megépítése akkor világosan látszik, hogy Kisbér nem a látványos, de az egyenletes felemelkedés útján halad…”

HAMAROSAN JÖVÜNK A CIKK FOLYTATÁSÁVAL – A SZERK.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1981. augusztus (34. évfolyam, 179-203. szám)  / 1981-08-20 / 195. szám

Írj Te először kommentet "“Hétköznapok a Bakony kapujában, Kisbéren” – 2. rész: “32 ágyas egészségügyi intézményünk..”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*