“…A fiúk körében az autószerelő, a lányoknál a kozmetikus…” – Kisbér múltjából

/Az elektroműszerészek egy feladat megbeszélése közben – Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1975. február /

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1970-es évekből olvashat egy cikket:

Kisbéren is megteremtődtek a korszerű szakmunkásképzés feltételei 

Kisbér iparának fejlődése elsősorban a Gamma vek kisbéri gyáregysége megköveteli a nagyközségben a szakmunkáslétszám növelését. A szakmunkások képzése a 314. számú Ipari Szakmunkásképző Intézet kihelyezett iskolájában folyik. Az új intézménybe látogattunk el a minap, hogy az iskola munkáiéból, életéből ízelítőt kapjunk.

Földesi Antal igazgatóhelyettestől arról érdeklődtünk, hány tanulója van jelenleg az iskolának, melyek a legkedveltebb szakmák, s milyen pályák iránt szeretnék növelni az érdeklődést.

Iskolánknak az 1974/75- ös tanévben 10 leány- és 155 fiútanulója van. Bizonyítványuk megszerzése után csaknem valamennyien a Gamma Művek gépi forgácsolói, szerszámkészítői, gépszerelői, mechanikai és elektronikai műszerészei lesznek, néhányan pedig más üzemeknél, mezőgazdasági termelőszövetkezetben vagy kisiparosnál helyezkednek el.

A fiúk körében az autószerelő, a lányoknál a kozmetikus szakma a legkedveltebb. Esztergályosnak, köszörűsnek, szerszámkészítőnek, mechanikai műszerésznek, géplakatosnak és elektronikai műszerésznek azonban már kevesebben akarnak jönni válaszolt az iskola igazgató- helyettese.
Azok
a kisbéri szakmunkástanulók, akik a Gamma Művek dolgozói lesznek, jól felszerelt, korszerű tanműhelyben szerezhetik meg a gyakorlati ismereteket. Hetenként 4 alkalommal a tanműhelyben dolgoznak, két napot pedig az iskolapadban töltenek.

Alig több mint egy évvel ezelőtt még nem volt saját épületünk. Az elméleti oktatás „albérletben”, többek között a gimnázium épületében folyt. A mostani körülmények között megteremtődtek iskolánkban a korszerű szakmunkásképzés feltételei hasonlította össze Földesi Antal a régebbi és a jelenlegi adottságokat.

Benyitottunk az egyik tanterembe, ahol a Gamma Művek jövendő elektronikai műszerészeivé találkoztunk. Valamennyien érettségi után választották ezt a szakmát.

A fiatalok elmondták, rendkívül jónak tartják, hogy a szakmunkásképző iskolának és a Gamma Művek helyi gyáregységének közös KISZ-alapszervezete van. Sok barátot szereztek már maguknak jövendő munkatársaik, a Gamma KISZ-esei közül. Beszéltek a tanműhelyről is,
ahol,
mint mondották, valóban öröm a munka.

Csak jegyezték meg több, a szakmánkkal kapcsolatos gyakorlati munkát szeretnénk… Az iskola fiataljai a tanuláson kívül a társadalmi munkából is kiveszik a részüket. Az elmúlt nyáron a tatai építőtáborban a legjobban dolgozók között szerepeltek.

Reméljük a szakmunkásbizonyítvány megszerzése után munkahelyükön is megállják a helyüket.”

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1975. február (28. évfolyam, 27-50. szám)  / 1975-02-19 / 42. szám

Írj Te először kommentet "“…A fiúk körében az autószerelő, a lányoknál a kozmetikus…” – Kisbér múltjából"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*