“A kisbériek megmentik a város egyetlen tavát”

/A szakemberek különleges port szórnak a tóba. Néhány hónap múlva ez tisztítja meg a vizet.  FOTÓ: TIN – Forrás: Library.hungaricana.hu/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1990-es évekből olvashat egy cikket:

A KISBÉRIEK MEGMENTIK A VÁROS EGYETLEN TAVÁT

Különleges eljárással az algák ellen

Az elmúlt hetekben olyan munkákat láttak a kisbéri körül sétálgatók, aminek az az eredménye, hogy fürdésre és csónakázásra alkalmas lesz a víz.

A tatai Engel Kft. munkásai csónakokból szórtak a vízbe kezelt zeolitport, amely leülepszik és megkezeli az iszapot. Ez a tevékenység része a német-svájci találmánynak, az Aurovital technológiának. Ezt vásárolta meg az Engel Kft., s lett egyedüli forgalmazója Magyarországon. Az eljárást tavak algátlanítására, a „holt vizek” életre keltésére, a biológiai egyensúly megőrzésére használják.

A kisbéri önkormányzat megrendelte ezt a technológiát, s ennek munkálatait láthatták a tóparton járók. A város kívánsága az volt, hogy a víz ismét alkalmas legyen fürdésre, csónakázásra, pihenésre. Az eljárás eredménye egyébként már néhány hónap múlva érzékelhető lesz.

A megbízással a tatai cég az országban az első referencia- munkát végzi, amelyre öt év garanciát vállaltak. Ennyi idő bőven elegendő arra, hogy bebizonyosodjék: mennyit ér az említett technológia, amelyet az ország más részein is alkalmazhatnak majd a víz tisztítására.

A megyei tisztiorvosi szolgálat már mérte, s jónak találta a vizet, s a későbbiekben havonta megismétli vizsgálatait, s jelzi, ha valamilyen negatív eltérést tapasztal. Együttműködésük révén hamarosan tiszta és biológiaiig megújult vizű tó mellett pihenhetnek majd a kisbériek.

ádám-

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/24 óra, 1995. június (6. évfolyam, 128-151. szám)  / 1995-06-06 / 130. szám

Írj Te először kommentet "“A kisbériek megmentik a város egyetlen tavát”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*