Kisbéri múltidéző – “Gimnazisták a kórházban”

/Fotó forrása:wikipedia, fotós:Globetrotter19/

Talán érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó a 20. században Kisbérről és környékéről.

Alább az 1960-as évekből olvashat egy cikket:

Gimnazisták a kórházban

A gyakorlati közismertebb nevén, az 5+1-es oktatás polgárjogot nyert. A szülők felismerték, hogy gyermekeik a munka megbecsülését tanulják meg így. A pedagógusok belátták, hogy a gyakorlati munka nem megy a hagyományos tantárgyak elsajátításának rovására.

A KISBÉRI KEZDEMÉNYEZÉS

Az általános siker persze nem feledtetheti az esetleg felmerülő nehézségeket, hiányosságokat. Bizony előfordul, hogy valamelyik osztály tanulói az előírt helyett más szakmában szívesebben foglalatoskodnának. Akad olyan üzem, ahol a fiatalok alig tanultak valamit, mert nem kaptak megfelelő munkát és irányítást.

A kisbéri gimnázium tanári kara bátran kezdeményezett A gyakorlati oktatásról szóló rendelkezés lehetőséget ad a szakmák helyi megválasztására. Hát nem jók a hagyományossá vált foglalkozások? Nem mindig jók! Tapasztalták a kisbéri gimnáziumban. Kisbéren eddig ugyanis főleg vasipari és mezőgazdasági szakmákkal ismerkedtek a növendékek. Az iskolában évről évre több a lánytanuló. Biztos, hogy érettségi után nagyon kevés lány kerül kapcsolatba a vasiparral. Kétségtelen az is, hogy az egykori gimnazista lányok majdani háztartásában nem a feleségre, a családanyára hárulnak a barkácsolás tennivalói.

A kisbéri gimnázium vezetői felismerték, milyen hivatásokat választottak a végzett növendékek. Kiderült, hogy többségük az egészségüggyel kapcsolatos területeken képezte magát tovább. Miért ne lehetne az 5+1-es oktatásban egészségügyi ismereteket szerezni? Ez akkor is hasznos, ha a növendék bármilyen foglalkozást választ. A helyes táplálkozás tudnivalói, sérülések szakszerű gyógyítása, és más betegápolási ismeretek bárhol hasznosíthatók.

A KÓRHÁZ IS ÜZEM

A helyi kórház szinte önmagát kínálta a terv megvalósításához. Az itteni orvosok vezetők és beosztottak —, az egészségügyi középkáderek hivatásszeretete, életszemlélete képezte alapját sz újfajta gyakorlati oktatás megvalósításának. A kisbéri kórház dolgozói mint ezt már több alkalommal megírtuk, példamutató, a messzi környékre kiterjedő rendszeres egészség- ügyi felvilágosító és megelőző tevékenységet fejtenek ki. A gimnázium igazgatójának érdeklődésére a kórház vezetője kijelentette, hogy az 5+1-es oktatás bevezetése az általános iskolában végzett egészségügyi felvilágosítás magasabb fokú folytatását képezheti. Hiszen a kórház ebből a szemszögből nézve üzem, ahol a középiskolások gyakorlati munkát végezhetnek, és szakmai oktatásokon részesülhetnek…”

Berde Mihály

Hamarosan jövünk a cikk folytatásával! – A szerk.

 

Forrás:Library.hungaricana.hu/Dolgozók Lapja, 1966. szeptember (21. évfolyam, 206-231. szám)   / 1966-09-28 / 229. szám

Írj Te először kommentet "Kisbéri múltidéző – “Gimnazisták a kórházban”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*