Kincsem trénere, aki angolból magyarrá lett

/A képen: Hesp Róbert tréner Kincsemmel és zsokéjával Harry Wainwrightel Hoppegartenben, 1879. július 18-án. – Forrás:wikipedia/

Kincsemről, a világhírű kisbéri versenylóról már írtunk. Tréneréről még nem.

Hesp Róbert (Anglia, Slingsby, 1825.1887. április 25.) a legyőzhetetlen versenyló, a világhírűvé vált „csodakanca”, Kincsem trénere.

Életrajza

Hesp Róbert 1825-ben született az angliai Yorkshire grófságbeli Slingsbyben egy kis farmer fiaként.

A Hesp család a Harmincéves háború idején Németországban élt Hespe néven, innen Fland­riába ván­d­orolt át a család, majd­ az angliai Yorkshire­be.

Hesp Róbert Maltonban tanult Job Marsden-nél, a nagyhírű trénernél, ahol kopókat irányító falkamesterként (huntsman) vadászlovak felkészítésével foglakozott. Yorkshire-­ból 1846-­ban érkezett a Monarchia területére.

Magyarországra érkezve először Eszterházán helyezked­ett el, majd­ Kisbéren a Batthyány grófokhoz került. A szabadságharc leverése után követte az emigrációt. Azonban hamarosan visszatért Magyarországra, hogy Batthyány Gusztáv itthon marad­t Ödön nevű fiát kiszöktesse az országból, ezután még egyszer visszaküldték az itt maradt fontos iratokért és családi értékekért. Kifelé menet azonban az osztrákok elfogták, de a Dunát átúszva sikerült megszöknie.

1851­-ben jöhetett újra Magyarországra. Visszatérte után a Kondoros melletti Csákópusztára ment, ahol újra falkavad­ászattal foglalkozott, Batthyány László 1858-ban a gyulai származású Geist családnak adta bérbe a csákópusztai vadászkastélyt. Hesp Róbertet később Fóton a Károlyiak alkalmazták huntsman-ként. Megalakult a Pesti Kopóvadász Társulat, és a kopókat átvették Hesp Róbert falkamesterrel együtt.

Az alakító közgyűlésen társulati elnökül gr. Károlyi György ő exja, falkanagyokul pedig gr. Almásy Dénes és Beniczky Ferencz urak választattak, kik a csákói falkanagyokkal egyetértőleg, a feloszlott csákói társulat 24 pár kopóit — az ottani ebólak felszerelésével együtt — átveendik s ezeknek Hesp Robert falkár felügyelete alatti elhelyezéséről gondoskodni fognak. A falka november 1-től február 10-ig — kedvező időben — hetenként négyszer fog vadászni.

– Vadász- és Versenylap 6. évfolyam, 1862-03-30 / 9. szám

Közben 1861-­ben Birminghamben feleségül vette Maria Reynoldsot (1839–1924). Míg Heps Robert tökéletesen beszélt magyarul, és a helyesírást is elsajátította, felesége nem tanulta meg a magyar nyelvet, élete végéig csak angolul lehetett vele beszélni. Hesp vezetésével a Kopóvadász Társulat tagjai 1866-ig vadásztak rókára a káposztásmegyeri dombokon.

1868-ban Lepsényben kapott állást, ahol a galopplovak idomítását kezdte el, még 1868 őszén lovával, Patkóval Pesten megnyerte az akkori legjelentősebb magyar akad­ályversenyt. E győzelem végleg eld­öntötte sorsát. Felhagyva a falkavad­ászattal, ezután csak versenylovakkal foglalkozott, majd 1875 elején Gödön nyitott saját idomítótelepet.

Kincsem 1875 őszén érkezett hozzá Gödre. A ló négyéves versenyzői pályafutása alatt minden versenyét megnyerte, soha nem betegedett meg, és mindvégig versenyképes állapotban maradt. Hesp a veretlen Kincsem id­omárjaként vált híressé. Sikereinek titka az volt, hogy szakítva a hagyományos angol tréningmódszerrel, lovait azok egyedi tulajdonságait figyelembe véve készítette fel a versenyekre.

Kincsem 1887. március 17. hajnalán múlt ki, trénere, Hesp Róbert 39 nappal élte túl szeretett kancáját, április 25-én halt meg.

Hesp Róbert utódai később az 1890-es években Alagra költöztek, ahol fokozatosan a magyar angol telivérek tréningközpontja alakult ki.

 

Hesp Róbert tréner- Forrás:wikipedia

Írj Te először kommentet "Kincsem trénere, aki angolból magyarrá lett"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*