Ilyen is volt: “Kisbér parasztsága párosversenyre hívta Ászár község parasztságát…”

(a kép illusztráció)

Bizonyára érdekes lehet, mit írt a megyei sajtó Kisbérről és környékéről több, mint fél évszázaddal ezelőtt. Egészen pontosan a Komárommegyei Dolgozók Lapja 1952. március 29-i számában.

“Kisbér község dolgozó parasztsága csatlakozott Nagyigmánd dolgozó parasztságának felhívásához, a „Termelj idén többet, mint tavaly” mozgalomhoz. A község az alábbiak meghatározásával segít: előbbre szocialista mezőgazdaságunk fejlődését.
A búza termését katasztrális holdanként 9-rõl 10 mázsára, rozsot 8.5 röl 10 mázsára, az ősziárpát 11.3-ról 11.4 mázsára, a tavaszi árpát 7-rõl 9 mázsára, a kukoricát 13-ról 14 mázsára, a cukorrépát 110-rõl 130 mázsára, a burgonyát 70-rõl 80 mázsára, a napraforgó termését 5-rõl 7 mázsára emelik.
Vállalásuk teljesítése érdekében fokozott felvilágosító munkát végeznek, hogy elterjesszék a szovjet mezőgazdaság agrotechnikai és gépesítési módszereit, valamint kellő időben elvégezzék a hengerezést és a simítózást. A kukoricát 70 holdon négyzetesen vetik, a többit 70 centiméter távolságra géppel ültetik. 45 holdon pótbeporzást alkalmaznak. A napraforgó vetését határidő előtt elvégzik. A takarmánytermelést a tavaszi fogasolással és boronázással fokozzák. Az őszi vetéseiket tavasszal fogasolják.
Kisbér dolgozó parasztsága a félévi beadási kötelezettségét június 20-ra teljesíti. Községükben 12 középparaszt vállalta, hogy három holdon termel gyapotot hat-hét mázsás termésátlaggal.
Kisbér dolgozó parasztsága tudja, hogy a felemelt ötéves tervünket csak úgy tudjuk valóra váltani, ha a mezőgazdaság követi az ipar példáját. Többet termel, min, eddig és felhasználja a szovjet agrotechnikát. Ezért fogadta örömmel Nagyigmánd község dolgozó parasztságának versenyfelhívását és mindent megtesz annak érdekében, hogy vállalását teljesíteni tudja.
Ebben a versenymozgalomban párosversenyre hívta Ászár község dolgozó parasztságát.”
forrás: library.hungaricana.hu

Írj Te először kommentet "Ilyen is volt: “Kisbér parasztsága párosversenyre hívta Ászár község parasztságát…”"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*