Kisbéri legendák: A Pokol rejtélye

/Az angolkerti műrom ( Pokol) – forrás:kisberikronika.hu/

Kisbér régmúltjával már több alkalommal foglalkoztunk. Nem véletlenül, hisz gazdag emlékekben, eseményekben, régen volt, illetve ma is meglévő műemlékekben egyaránt.

Vannak legendák, mesék is. Egy ilyen következik:

“…A kisbéri angolkertben áll egy mészkősziklákból épített barlangrendszer, amely fölé az építők mesterséges dombot emeltek. A város felől a domb eltakarja a labirintus bejáratát.

Idők folyamán az építmény célja feledésbe merült, ezért a lakosság „Pokol”-nak nevezte el és keletkezését igyekezett a saját elképzelésének megfelelően magyarázni.

A monda szerint az alagút a komáromi vár titkos kijárata. A titkos alagutat a török korban a várkapitány parancsára sok ezer rab évekig ásta, amíg elérkeztek a kellő távolságra levő, biztonságosabb Kisbérre. Az alagút bejáratát egy vasból készített páncélos vitéz „vasember” állta el.

Ha bárki a vitéz előtti lépcsőfokra hágott, a lépcső lesüllyedt és a vasember szorosan átkarolta a hívatlan idegent.

A ménes megalakulása után a kishuszárok rémtörténeteket találtak ki, s egymást ijesztgették: „Majd elvisz a vasember!”

Történt egyszer, hogy épp egy ilyen történetet meséltek, amikor az egyik gyerek – bátorságát fitogtatva – fogadást kötött a többiekkel, hogy ő végigmegy és megnézi igaz-e a történet.

Alig várta a kínálkozó alkalmat, s takarítás közben elemelte a Pokol bejáratát védő vasrács kulcsát, majd bement az alagútba.

Amikor a vitéz előtti lépcsőfokra lépett a vasember hirtelen összezárta karjait s ijedtében a hősködő szörnyethalt. Következő napon a keresésére indulók, szegény fiút a vasember karjai között halva találták.

Az esetet követően a ménesparancsnok leszereltette az elmés szerkezetet és a labirintusból egy rövid szakaszt meghagyva betömette az alagutat.

 

Többen ugyanakkor tudni vélik, hogy az alagút a kastély pincéjébe vezet és a gróf a  domb alatti oszlopos teremben találkozgatott szeretőjével…”

 

Forrás:kisberikronika.hu

Írj Te először kommentet "Kisbéri legendák: A Pokol rejtélye"

Írj kommentet

Az e-mail címed nem kerül publikálásra


*